Radio S.O.S. – zeezenders samengevat

Radio SOS - Tekening 14.11.1973 (Klein DEF)22.04-2015 – Wie wat bewaart heeft wat. Bij een zoektocht naar iets geheel anders kwam dit uit een ouwe tekenmap: de cartoon die Mebo IIJelle Boonstra van Jingleweb in november 1973 op school maakte. Van het fictieve zendschip Radio S.O.S. Een waar tijdsbeeld. Want in dit zendschip zit alles verwerkt dat in de jaren zeventig aan de orde van de dag was: mastbreuken, de marine (in de vorm van twee duikboten), visjes vangen voor het avondmaal, een kuchende generator. De tekenleraar van toen, Pim Leutholff, zette er een 10 op. Jelle zegt: “Hij wilde dat ik voor de kunstacademie koos, maar het werd de journalistiek en dat vond hij heel erg ‘dom’ – al heb ik heb nooit spijt gehad. Eerder had ik een doorsnee getekend van de Mebo II, die in de vitrine van het Omroepmuseum eindigde, naast een model van het schip. Dit was wéér een doorsneetekening, maar dan zo gek mogelijk. We zaten in de lichting die als eerste eindexamen kunstgeschiedenis deed. Onderdeel daarvan was: maak tien eigen tekeningen met Oostindische inkt en een kroontjespen. Dit was er eentje van en het was lekker freaken onder schooltijd.”