Hilversum III: verjaardagsboek

More music on the big 4-4-5

17.04.2015 – “Hilversum  III bestond nog niet…. en ieder zong zijn eigen lied” – je kunt zo’n tekst niet eens meer lezen zonder dat er in je hoofd muziekVARA - Herman Stok 012 bij komt. Maar na 11 oktober 1965 bestond Hilversum III opeens wel, en er is geen rond jubileum van vijftig jaar zonder dat daar een boek over wordt geschreven. Ook hier is dat het geval. Arjan Snijders is er al een tijdje mee bezig en hij verwacht dat het boek rond 1 oktober het levenslicht zal zien. Eerder schreef hij al ‘Herinnert U zich deze nog’, over de geschiedenis van de Veronica Omroep Organisatie. Al maanden is Arjan bezig met interviews over dit ‘derde radiokanaal’ in Nederland, dat de politiek in stelling bracht om aan de populariteit van Veronica een einde te maken. En dan werd het vast gemakkelijker om de stekker daar een keertje uit te trekken. Als het gebrek aan reclame-inkomsten het station al niet bijtijds zou nekken. Dat alles bleef wishful thinking, want Hilversum III bleef nog jaren een ratjetoe van stijlen en ideeën en hele bijzondere persoonlijke voorkeuren in muzieksmaak en dan bouw je ook Hilversum III tafelgeen trouwe luisterschare op. Enfin, bont is de geschiedenis in elk geval wel. Genoeg verhalen. Op een speciale Facebook pagina laat Arjan met erg veel selfies zien met wie hij heeft gesproken: Felix Meurders, Ferry Maat, Henk Mouwe (‘kop houwe’), Cees van Wieveldt (oh, dat moet zijn”: Van Zijtvelt), Kees van Maasdam en andere getrouwen, die de halve eeuw sinds de oprichting hebben weten te overleven. O ja, de prachtige illustraties bij dit verhaal zijn van Kees Jan Sloff, die prachtige ontwerpen maakt voor omroepen en andere klanten. De postzegels die hij bedacht zijn een goed idee, PostNL! Het Genootschap Radiojingles denkt na over medewerking aan het boek met geluid, maar met de nieuwe regels van het Commissariaat voor de media dat omroepen niet dienstbaar mogen zijn aan projecten van derden wordt die kans er niet groter op. Beeld en Geluid broedt op een leuke overzichtstentoonstelling en de ouwe DJ-tafel staat nog ergens in depot, dus oppoetsen maar!

Hilversum III - Postzegels 001

Hilversum III - Troetelschijf leuk