De jingles van Ladybird

Nationaal Songfestival 14 maart 1984 met Maribelle Bron Anefoto 932-8970. Maribelle met haar componisten Peter van Asten en Richard de Bois vieren hun overwinning op het Nationaal Songfestival 198406.04.2015 – Ladybird Productions. De naam van een productie- en managementmaatschappij, in juni 1975 opgericht door Peter van Asten en Richard de Bois. Het tweetal maakte minstens twee grote jinglepakketten.
Beiden hadden al los van elkaar een naam gemaakt in de muziekwereld. Hun samenwerking bracht grote namen, projecten en liedjes tot stand. Zo waren zijn samen producers van de meidengroep Dolly Dots, een groep die zij zelf mee oprichtten en waar ze tevens de muziek voor schreven. Zij oogsten ook successen met Maggie MacNeal en de teenybopperband Lemming. Tussen 1977 en 1982 vormden zij samen met Rick Beekman het trio Windjammer dat in 1977 een hit had met Harborlight. In 1984 wint zangeres Maribelle het Nationaal Songfestival met het nummer Ik hou van jou, geschreven en geproduceerd door Richard de Bois en Peter van Asten (zie grote foto).

Richard de Bois - bron Douglas AdamsLos van elkaar doen ze ook veel. Drummer, songwriter en muziekproducent Richard de Bois (11 maart 1949 – 19 april 2008) zat bijvoorbeeld in Roek Williams & The Fighting Cats en was manager van het symfonische rocktrio Trace (met daarin ook Rick van der Linden). De Bois werkte verder met en voor Willeke Alberti, Centerfold, Astrid Nijgh, Ivy Green en Jan Akkerman.

Peter van Asten - bron ANP FotoProducer, muzikant en arrangeur Peter van Asten (25 april 1951) zat in de groep Amsterdam, werkt onder meer met en voor Nina Hagen, Laurens van Rooyen, Liselore Gerritsen, Martin Duiser, Margriet Eshuijs , Rob de Nijs, Marco Borsato en Treble.

SONY DSCLadybird Productions (ladybird is Engels voor lieveheersbeestje) wordt dus in 1975 opgericht. In 1982 wordt de Veronica-set Ladybird gemaakt, genoemd naar de naam van de gezamenlijke maatschappij. Het pakket loopt van oktober 1982 (toen Veronica de B-status kreeg) tot medio 1984.
In 1985 produceerden zij het pakket TV okt 1985. Voor het eerst voorzagen ze het WIND logo van een tegenmelodie: dadadadadatara, waar ze destijds ook nog een prijs mee wonnen. Het pakket bestaat maar uit een paar hoofdjingles en verder uit eindeloos veel remixes van allerlei verschillende synthesizer tracks en effecten.

(bron: o.a. Muziekencyclopedie)