Nieuwe jingles voor alle NPO zenders?

logo's15.07.2014 – Over ruim een maand, vanaf dinsdag 19 augustus (wat een merkwaardige dag daarvoor) heet Radio 1 ineens NPO Radio 1, en Nederland 1 heet dan NPO Nederland 1. Alle radio- en TV-zenders en alle andere producten onder de NPO paraplu krijgen de toevoeging NPO (Nederlandse Publieke Omroep), zo heeft de NPO vandaag meegedeeldOp die manier wil de NPO publicitair tegenwicht geven aan de commerciële zenders, maar ook vindbaarder en herkenbaarder zijn. Het was al een tijdje duidelijk dat de televisie- en radiozenders van de NPO van naam zouden veranderen, maar de datum was nog niet bekend gemaakt. 

Vraag is, wat deze strategie voor de (radio-) vormgeving betekent. Komen er nieuwe jingles voor alle (radio-) zenders? En zo ja, wie maakt die dan? In welke studio (of studio’s) wordt op dit moment koortsachtig ingezongen, ge-edit en gemixed op de nieuwe NPO-vormgeving? En hoe zit het met de TV-vormgeving?

Hans Hogendoorn - foto JinglewebZenderstem Hans Hogendoorn vertelt er desgevraagd het volgende over: “Morgen ga ik bij Jeroen Kuitenbrouwer de nieuwe teksten inspreken, ter vervanging van zowel de huidige call op de hele uren (“Radio 1 + Presentatoren”) als die, volgend op het STER-blok (“Radio 1 + Omroep”). Vanwege klankverschillen doe ik alles opnieuw. Radio 1 handhaaft de nieuwe vormgevingstunes van Jeroen Kuitenbrouwer, die in januari werden ingevoerd. Dus na de pips zeg ik NPO Radio 1, met Jurgen van den Berg en Ghislaine Plag”, en na Bulletin-Verkeer-STER zeg ik: “NPO Radio 1, KRO-NCRV”, gevolgd door de andere stem (Eva Zeijlstra) die programmatitel/presentatoren noemt. Dat geldt niet voor de NOS-programma’s, die blijf ik aankondigen. Tussen 19.00 en 07.00 uur en in de weekeinden is de procedure iets eenvoudiger”, aldus Hans Hogendoorn. Heel erg bedankt, Hans!
En zoals het op Radio 1 gaat, gaat het ook op alle andere radiozenders. Er komen geen nieuwe jingles, maar in de meest gevallen voegt de zenderstem de naam NPO toe in de bestaande vormgeving. Geen extra werk dus voor jinglemakers als Jeroen Kuitenbrouwer, VHU Europe, Wise Buddah of Top Format. Luister hier exclusief voor Jingleweb naar een eerste audiomontage van 5 publieke zenders (Radio 5 ontbreekt) met NPO vormgeving. On air vanaf 19 augustus dus.