Tune Eurovisie Songfestival: 12 points

Kopenhagen april 2014 - foto Benno Roozen01-05-2014 – De tune van het Eurovisie Songfestival 2014 is12 pointsvan Henrik Lindstrand, toetsenist van de rockband Kashmir. Lindstrand schreef al eerder muziek voor documentaires en speelfilms. Henrik Lindstrand - foto Robert LundHij deed in december mee aan de pitch voor deze tune. “Eén van de redenen dat mijn voorstel is gekozen, is omdat het zo simpel is. Ik heb geprobeerd het niet te ingewikkeld te maken. Want het is vaak de eenvoudige gedachte die het beste werkt, zegt Lindstrand op de website van Deense omroep DR. Het was ook deze omroep die de pitch uitschreef voor het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar wordt gehouden in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De opdracht van de pitch was: maak de tune dramatisch, plechtig en energiek! Lindstrand heeft maar liefst 40 verschillende versies van de tune opgeleverd, die in de drie TV-shows gebruikt gaan worden. logoZo zijn er bijvoorbeeld al tien versies voor bij de zogenaamde ‘card’, het filmpje dat voorafgaat aan de start van elk liedje. Een deel van de 40 versies is opgenomen met het grote omroeporkest van de Deense omroep, het DR Concert Orchestra. Die versies zijn verder aangevuld met elektronische instrumenten.  Henrik Lindstrand zal de finale van het Eurovisie Songfestival thuis vanaf de bank bekijken, samen met zijn familie. “Ik ben benieuwd hoe het zal functioneren”, zegt hij op de DR-site. Mijn muziek is slechts een klein stukje in de show. Het gaat om het geheel. Ik denk dat het geweldig wordt!”
En wie de technische achtergronden bij het Songfestival interessanter vindt dan het festival zelf (wij bijvoorbeeld) kan ook genieten van een video over de regie van de show, maar vooral ook van een video met de lichtshow die ingezet gaat worden.
Het Eurovisie Songfestival wordt dit jaar in Kopenhagen gehouden en uitgezonden vanuit een oud fabriekscomplex buiten de stad. Op de foto boven het bericht zie je het iconische beeld van Kopenhagen (De kleine zeemeermin) met op de achtergrond het gebouw waar het evenement wordt gehouden.