Joop Landré herdacht

REM-eiland - 1965 - TROS Promotieteam 001REM-eiland - Landre20.03.2014 – Wat was de rol van Joop Landré bij de transitie van het REM-eiland naar de TROS? Hoe kreeg hij gedaan dat de TROS in tien jaar tijd zou uitgroeien tot een A-omroep? Bart Geeraedts van Kruispunt Radio gaat vanavond tussen zes en zeven in op de levensloop van Landré, op diens sterfdag (hij overleed op 20 maart in 1997).  Landré had gewerkt bij Philips (als perschef), bij de Telegraaf (als journalist) en bij Radio Herrijzend Nederland (de ontzuilde omroep voor de toekomst). En hij was de directeur bij de RVD die de affaire Greet Hofmans kundig onder de pet hield. Interessante vent! Zonder Landré was de TROS er nooit gekomen. Want de captains of industry achter het REM-eiland, dat maar net 17 weken televisie kon uitzenden, hadden helemaal geen (financieel) belang bij een doorstart van de REM, of TROS (opgericht op 4 december 1964) aan de wal. Landré nam de 230.000 1-gulden-leden mee, en smeedde er een nieuwe omroeporganisatie mee. Tussen 18.00 en 19.00 uur spreekt RKK radio onder meer met Jelle Boonstra van het Genootschap Radiojingles over de eminente rol van Landré. Bij de foto’s: De REM-meisjes komen naar je toe deze winter (1965, Damrak), Landré als toespreker van REM-kijkers, en het voormalige REM-kantoor aan de Herengracht, waar de Nederlandse driekleur en de TROS vlaggen in top gingen toen de aspirant-status van de TROS werd goedgekeurd. Luisteren dus, Kruispunt Radio zit op Radio 5. Jelle ontsloot de geschiedenis van het REM-eiland ook voor de TROS zelf, LEES maar eens even mee. En klik beneden op het RKK/scherm om de uitzending te horen.

Genootschap - RKK 2014

REM-eiland - 1965 - TROS vlaggen 001