De onzichtbare radiostem

STEM zonder gezicht klein

15.03.2014 – Een stem op de radio, die heeft altijd iets mystieks. Je stelt je er iemand bij voor, en danGreat face for radio past het gezicht dat je je voorstelde zelden bij de stem. Soms valt de fysieke verschijning ronduit tegen. Niet voor niks is ‘a face for radio’ een gangbare uitdrukking bij de media in Amerika. Bovendien bederf je zelf het plaatje als je een stem met hoofdletters bent en je laat je overal zien. Het valt niet mee om je gezicht te beschermen, zelfs als je jezelf niet op internet wil zetten, doen anderen dat wel. Daarom is het opmerkelijk dat een van de meest kenmerkende stemmen van het land geen gezicht heeft. We hebben het hier over Great face for radio 122Jos Bergenhenegouwen, de langjarige voice over bij Veronica, RTL, de SBS-achtigen en van tientallen reclamespots. Probeer het maar: hij is nergens te vinden. De onzichtbare radio- stem. Terwijl Jos Bergenhenegouwen een behoorlijk ongebrui- kelijke naam is (Bergen is de hoofdstad van de provincie Henegouwen in Belgie, ooit deel van ons koninkrijk, maar omdat het onder taalgrens ligt, moet je tegenwoordig Mons-Hainault zeggen). Op z’n eigen site, Jos Bergenhenegouwen, is hij een man zonder gelaat. Dat is dus met voorbedachte rade gedaan. Zelfs van de uitreiking van de Marconi-Award aan hem, als beste radiostem van 1999, circuleren geen foto’s van hem meer. Er is een Jos Bergenhenegouwen die tafeltennist op het net, maar dat is hem niet. Hij blijft dus verborgen, dat vinden we knap. Wie onthult hem? Stuur foto’s!