Meer over de Hilversum 3 studio

TROS - Ferry Maat 001Hilversum III - Techniek08.03.2014 – Radiotechnicus Sybrander Verwer – vriend van Jingleweb – was erg blij met ons eerdere artikel over de Hilversum 3 studio. Hij mailde vol overgave een aantal technische details. En die willen we je niet HIII - TROS sticker 001onthouden, ondanks het feit dat we niet de Facebook-pagina Radiostudio’s zijn. We citeren de mail van Syb: “Nog net zichtbaar onder de kleine meters rechts op de Revox A77 twee zilverkleurige knoppen bedoeld voor het regelen van het uitgaans-niveau. Echter omdat dit niveau exact afgesteld wad op de ingang van de DJ-tafel waren de oorspronkelijke knoppen verwijderd. Over de as van de potregelaars werden cilindrische buisjes geplaatst, zodat de instelling niet veranderd kon worden. Ook opmerkelijk: de DJ had slechts 6 (zes!) faders onder z’n handen; 2 voor de draaitafels (EMT 930 ), 3 voor de jinglespelers (ITC’s) en een voor de Revox. Zijn eigen en gastmicrofoon (en ook niet meer) werden met een schakelaar aan- en uitgezet. Niveau regelen gebeurde aan de andere zijde van het glas. Dat gold ook voor overige zaken als galm, telefoonlijnen, STER en nieuws. De microfoon was een zilverkleurige AKG 451 met zwart CK5 kapsel, destijds de standaard in elke radiostudio in Hilversum. Grap destijds onder technici: “Als jij morgen toch naar de kapper gaat, doe dan maar een CK5 kapsel, knap je van op…”
De cassetterecorder was gemodificeerd; als deze in de rec/pauzestand werd gekozen ging deze pas draaien als de Hilversum III - Studiomicrofoon ingeschakeld werd, en weer in pauze bij microfoon dicht. Zo had de DJ de mogelijkheid in korte tijd zijn programma terug te luisteren. De hoofdtelefoon was de Pioneer SE305 voorzien van een vijfpolige Tuchelplug. Voordeel van deze plug: maakte een optimaal contact, kraken uitgesloten. Een andere standaard bij de radio in Hilversum was de K&H OY96 luidspreker, het grijze vlak onder de cassetterecorder. Hoewel alles redelijk gedateerd lijkt; elk jaar wordt bij Serious Request bij de buitenmicrofoon een luidspreker op de grond geplaatst en dat is een originele K&H OY96 met een stukkie plastic erom tegen weer ende wind. De oplettende kijker kan waarnemen dat de rechter draaitafel schuin staat t.o.v. de DJ van dienst, zo kon hij met een snelle blik naar rechts de stand van de naald waarnemen. Tot zover het andere tijden terug naar het onze…”, schrijft Sybrand Verwer. Mooi verhaal, Syb, waarvoor dank!

Hilversum - Radiostad