Jules Buckley nieuwe man bij Metropole

Nieuwe dirigent Metropole29.10.2013 – Jules Buckley wordt de nieuwe chef-dirigent bij het Metropole Orkest. Hij volgt de Amerikaan Vince Mendoza op, die eerder dit jaar om ‘persoonlijke redenen’terug is getreden. Het orkest heeft het moeilijk. In de bezuinigingsoperaties is het Metropole Orkest de helft van het budget kwijtgeraakt, inmiddels is meer dan een kwart van de orkestleden vertrokken, ze kunnen of willen niet leven van het halve contract dat het orkest hen nu nog maar kan aanbieden. Sinds augustus is het Metropole Orkest niet meer gelieerd aan de omroepen. Dat heeft zijn nadelen (het geld!) maar het heeft ook voordelen en unieke kansen, zoals alle managers het leren op een heidag. Zakelijk leider Marc Altink ziet zelfs een “scala aan mogelijkheden om zichtbaarder te worden en nog meer toegevoegde waarde te tonen.”  Je moet altijd even zuchten als je een dergelijk mantra hoort van een directeur die dan niet eens met de ogen knippert. In één ding heeft Altink gelijk: vroeger mocht het orkest geen neveninkomsten buiten de omroep binnenhalen, nu is dat een bittere noodzaak geworden. Jules Buckley krijgt de taak om het orkest, zoals dat heet, “nog meer aan de voorkant van de jazz- en pop-ontwikkelingen te brengen.”