Archief Wereldomroep in de kliko?

24.02.2013 – Nieuwsuur had gisteravond een treurige reportage over het archief van de Wereldomroep. Sinds deze omroep is afgeslankt en het merendeel van de programma’s is geschrapt en medewerkers zijn ontslagen, is het archief een waar weeshuis. 50.000 CD’s, 20.000 elpees, honderden meters papier en duizenden uren radioprogramma’s liggen te beschimmelen in een kelder in Hilversum. En als binnenkort de Wereldomroep zijn vaste onderkomen aan de Witte Kruislaan in Hilversum moet verlaten is er geen nieuwe bestemming voor het materiaal. Dan dreigt vernietiging, geeft directeur Robert Zaal van de Wereldomroep toe.
De huidige ‘beheerder’, Bernadette van Dijck van de Wereldomroep, kijkt er in de reportage van Tonko Dop nog relatief vrolijk bij, maar als de spreekwoordelijke boer die kiespijn heeft. Want de situatie van dit opmerkelijke archief is niet vrolijkmakend. Wie de uitzending van Nieuwsuur (NTR/NOS) wil bekijken kan HIER terecht, je moet wel even scrollen naaar 36’45”. De uitzending was op donderdag 21 februari 2013.