Een wisse dood voor het Metropole Orkest

10.12.12 – Het kabinet stopt met de subsidiëring van het befaamde Metropole Orkest. In het debat over de mediabegroting met de Kamer zei staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker dat het orkest vanwege de bezuinigingen niet langer wordt gesteund. Dat betekent een wisse dood voor het orkest, dat decennia lang onder meer tunes voor radio en TV speelde voor alle omroepen.  De beslissing is dom, kortzichtig en eeuwig zonde.  Het kabinet vond al eerder dat Metropole zichzelf maar moet bedruipen. Dat is nagenoeg onmogelijk met een orkest van bijna 70 mensen. Ze hebben hun best gedaan en meer dan dat. Vannacht nog kwam het bericht uit Amerika dat er weer twee Grammy-nominaties liggen, onder meer voor de concerten en de plaat met Al Jarreau. Het Metropole noemt zichzelf een wereldwijd orkest. In de hele wereld zijn ze jaloers op Nederland; zo’n klein land en dan zo’n groots orkest. Origineel, vol talent, ijverig en nooit te beroerd om iets nieuws uit te proberen, een Grunch-concert met iedereen in het zwart in Paradiso, we noemen zo maar wat. Iedereen die ooit een concert bijwoonde met het Metropole ging diep onder de indruk naar huis, KIJK zo maar naar een concert. Een beslissing als deze is maar één keer te nemen. Daarna is het voor altijd gedaan, dan is het kapot en nooit meer in elkaar te passen. Het is een uiting van beschaving dat je je bekommert om mooie dingen en daar steun aan geeft. Soms wordt je er ziek van, dat mooie dingen zichzelf kennelijk niet verdedigen. Een zwarte dag – en dat is het!