WABC is anoniem geworden

25.08.2010 – Vaak over gehoord, maar eigenlijk nog nooit gezien: het legendarische radiostation 77 WABC in New York. Ooit het vlaggenschip voor alle nieuwe jingles die PAMS in Dallas maakte. In de jaren zestig en een flink deel van de jaren zeventig onbetwist de nummer 1 in de allergrootste radiomarkt van Amerika. Het station zat aan de 1300 Avenue of the Americas (bijnaam van 6th Avenue – en rechts op deze foto). Pas als je er een keertje op de stoep staat, zie je wat voor prominent adres dat was: tegenover het Hilton, een van de logeeradressen van de sterren, maar twee blokken van de Radio City Music Hall – in dezelfde straat, en vlak bij Central Park.

Een adres dat bij het zelfbewustzijn past van zo’n grote, belangrijke zender (DJ Harry Harrison liet zich voor een publiciteitscampagne trots voor het gebouw fotograferen, waar de zender de 8ste verdieping deelde met WPLJ (het zusje van ABC op FM). Toen ABC uit het gebouw vertrok, kreeg ook Talkradio WABC een ander adres, op 2 Penn Plaza, in het oude Pennsylvania Station. (Zie het adres in de Yellow pages, de gele gids).

Nóg een prachtige plek trouwens, want de studio zit halverwege de hoge flat (links), aan de ingang van Madison Square Garden. Dat is het ronde gebouw erachter, de fameuze concertzaal met 20.000 stoelen van The Concert for Bangla Desh en andere legendarische concerten (als Stones, Dylan, Elton John).

Het radiostation zit geheel anoniem in het gebouw, geen naam op het raam, geen bordje naast de bel. Je komt pas langs de security als je vantevoren bent aangemeld. WABC is  geheel uit het straatbeeld van New York verdwenen: geen billboards meer, geen busreclame, geen stickers, geen andere reclame-uitingen. 77 WABC is een tamelijk rechtse praatzender nu. Congreslid Pete King laat zien hoe dat tegenwoordig toegaat op talkradio. Thema: mogen moslims een moskee op Ground Zero?