Martin Agterberg overleden

Martin Agterberg – Foto Astrid Witte – Texelplaza

19.01.2021 – Naar nu bekend is geworden, is op 10 januari j.l. muzikant en producer Martin Agterberg overleden. Hij werd 76 jaar.

Martin Agterberg was begaafd synthesizer-muzikant (maar speelde eigenlijk gitaar), componist, arrangeur en producer. Jarenlang bestierde hij de Soundhouse Studio in Schiedam. 

Tourflits
Het meest is hij op de radio geweest met ‘zijn’ jingle NOS Radio Tourflits Tourflits, Tourflits. Wereldberoemd in Nederland, toch? Opgenomen in 1981 in de studio in Schiedam, en enkele maanden later gemixt in de studio Mirasound aan de Langstraat 51 in Wijhe. Componisten waren naast Martin Agterberg ook Eddy Ouwens en Cees Stolk.

In Het Tunesboek (2007) komt zijn naam voor als maker van de tune van NOS Radio Tour de France in 1983 (Après les cols, ook wel Behind the mountains geheten). Ferry de Groot (“hallo, fans…!”) schreef voor de BUMA mee aan het nummer, waardoor hij er ook nog een graantje van meepikte.

Reclamejingles
Martin Agterberg heeft verder naam gemaakt als schrijver van reclamejingles. Dit zegt hij daarover in 2019: “Op de een of andere manier ben ik toen de reclame in gerold. Het grootste reclamebureau was toen Lintas, van Unilever. Ze maakten commercials voor grote merken als Blue Band, Biotex, Calvé en Omo, en zochten muzikanten voor jingles. Daar ben ik in terechtgekomen en heb jarenlang muziek voor reclames gemaakt. In eerste instantie voor de radio, maar later ook voor televisie. Op een gegeven moment heb ik een aandeel in de studio overgenomen.” (bron: Facebook / Texelplaza). Agterberg werkte ook veel samen met reclame-producer Peter Snoei, samen namen zij duizenden reclames op.

Martin Agterberg – foto Discogs

Agterberg schreef ook een stationstune voor Radio Rijnmond. Die werd in 1984 uitgebracht als Ouverture Rijnmond op het Turning Point label.
Agterberg begon zijn carrière ooit bij de Eddysons (de groep van Eddy Ouwens). Hij zong in die hoedanigheid mee in de meest populaire reclame op zeezender Radio Noordzee: Goudhaantje.

Martin Agterberg woonde de laatste jaren op Texel, waar hij – natuurlijk – zijn eigen studio had.