BESTEL DUTCH MOUNTAINS

Bestel dit prachtige boek voor 89,95 (INCLUSIEF verzendkosten)

 

Dutch Mountains - Covers

The Dutch Mountains, het definitieve standaarwerk over alles dat met platen, artiesten en de Nederlandse muziekindustrie heeft te maken.

Dutch Mountains - Banner

Veronica takelt programmabanden aan boord (1973)

Peter Voskuil, deed er vijf jaar over om  het ‘stoeptegelboek’ Dutch Mountains het levenslicht te laten zien. ,,Ik heb als een Monnik geleefd”, zegt hij over de vrucht van zijn werK; 4,7 kilo schoon aan de haak. In een chronologisch raamwerk laat hij 200 platendirecteuren, managers, studiotechnici, producers, pluggers, dj’s, muziekuitgevers, sessiemuzikanten en artiesten aan het woord. Hoe kijken ze aan tegen het vak waarin ze hun brood verdienden? Wat gebeurde er in al die jaren: wat was de toptijd in de platenbranche – en wat zal de toekomst brengen? Alles komt aan bod: de opnamestudios (zie bijvoorbeeld hoe de Phonogramstudio eruit zag, aan de smalle Honingstraat in Hilversum), de producers, de hoezepoezen, de opnametechnieken, de promotie op radio en televisie. Er wordt ook veel credit gegeven aan zeezenders als Veronica, Caroline en Noordzee, die voor torenhoge omzetten zorgden en van Nederland ook internationaal een gidsland maakten: wat in Nederland in de muziek een succes werd, was geheid in andere Europese landen ook een succes. Maar ook het 78 toeren tijdperk wordt niet vergeten. De artiesten zijn genoeg beschreven, dit is de blik van binnenuit: hoe werkte het mechaniek om muziek te maken en het aan de man te brengen? Peter Voskuil nam zich voor om volledigheid na te streven. Tja, we weten het zelf, dan gaat het mis, maar zijn vrouw is nog bij hem.

Dutch Mountains - GTB studio
Huiskamer van de Haagse pop

Voskuil kreeg toegang tot alle mogelijke en enkele niet eerder ontsloten archieven. Dutch Mountains legt de economie achter de platenindustrie bloot. Wie waren de pioniers? Hoe werkte een platenmaatschappij eigenlijk? Wat maakte het ene nummer wel een hit en het andere niet? Hij stuitte op contractvoorwaarden in de archieven, op opname- en promotiebudgetten. Wat voor invloed hadden pluggers in werkelijkheid, die hun plaatjes bij de DJ’s kwamen langsbrengen. Werd er smeergeld betaal? Hoe lucratief waren muziekuitgeverijen, hoe werkte het met het auteursrecht en meeschrijven aan B-kantjes?

After tea
After Tea met Ilja Gort op drums.

Werd er smeergeld betaald om in de hitlijst te komen? Wat maakte iets eigenlijk tot een enorme hit? Was het berekening, was het planning, of was het vooral het toeval? De sleutelfiguren laten het achterste van hun tong zien in dit bijzondere boek met z’n honderden foto’s. zie HIER een filmpje:Willem van Kooten doet de aftrap, als aartsvader van stations als Veronica, Noordzee en Cable One.

Lees het Dutch Mountains – Interview Willem van Kooten

● Met honderden zeldzame foto’s en reproducties van originele sheets en memo’s uit niet eerder ontsloten (privé)archieven.

● Inclusief eregalerij der Nederpop om baanbrekende studio-opnamen te herbeleven met de hoofdpersonen van toen.

Phonogram Studios Jan Audier

Zomaar één van de unieke foto’s in het boek, niet eerder gepubliceerd: de studiovloer van Phonogram in Hilversum.

Bestel dit prachtige boek voor 89,95 (INCLUSIEF verzendkosten)

Hieronder enkele pagina’s uit het stoeptegelboek over de muziekindustrie:DM-230-231

Dutch Mountains - Veronica 002

Dutch Mountains - Zeezenders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestel dit prachtige boek voor 89,95 (INCLUSIEF verzendkosten)