Radio libraries eindelijk uit de kast

Genootschap - CD Radio libraries (webversie)

De CD Radio Libraries bestellen? Klik HIER.

De demo horen?


07.11.2013
– Jarenlang waren deze beroemde librarie-platen enkel te horen op de radio en te zien in een rij kasten in een mediakelder in Hilversum. Vanaf nu is een brede selectie ervan ook verkrijgbaar op CD: Radio Libraries, de nieuwe uitgave van het Genootschap radiojingles en -tunes.booklet 4 pagina

De meeste muziek van deze library-platen is vooral in de jaren ’70 en ’80 door talloze radiomakers gebruikt voor tunes, jingles en promo’s. De CD bevat daarmee stuk voor stuk bekende deuntje voor elke radioluisteraar, die nog nooit op CD of elpee te koop waren. Sommige omroepen dreven enkele jaren op deze makkelijk in te zetten muziek.

Op 1 na zijn alle tracks op de CD ‘Radio libraries’ afkomstig van platen van Amerikaanse makelij: The Production Source (van TM Productions, Dallas) en The Sounds of Broadcasting, en Showcase Production Music (beiden van jinglemaker W.B. Tanner in Memphis). Het Genootschap heeft voor deze CD-uitgave de exclusieve toestemming gekregen van de Amerikaanse rechthebbenden.

De CD bevat 97 tracks. Het gaat in veel gevallen om muziekjes van 30 seconden of 1 minuut. Maar ook om pingeltjes van 3 of 4 seconden. Je (her)kent ze allemaal! Een greep uit de omroepen / programmamakers / programma’s die muziek hebben gebruikt uit deze series: AVRO, KRO, NOS, TROS, VARA en Veronica, Ferry Maat, Radio Tour de France, de Top 40, de TROS Top 50, TROS TV Show, en zeezenders Radio Mi Amigo en Radio Atlantis. Smullen geblazen voor de ware tunesliefhebber, maar ook voor de wat minder fervente radioluisteraar.

Lees de complete tracklisting. Bestellen kan HIER.

TM - Library - Production Source 004Als bonus bevat de CD meer dan honderd korte geluidjes en muziek-effecten die allemaal overbekend zijn geworden voor de Nederlandse W.B. Tanner - Doosje detail 08radioluisteraar. Een aantal ervan zit in het collectieve geheugen. Bovendien bevat de CD een extra track waarop het Metropole Orkest de tune van de TROS TV Show speelt, origineel ook afkomstig van zo’n library-elpee.

Het bijgaande boekje van 16 pagina’s bevat veel nog nooit gepubliceerde kleurenfoto’s van de makers, de studio’s, de opslagkasten bij Beeld en Geluid,  de hoezen en de gebruikers. De tekst vertelt het nooit vertelde verhaal over de elpees, met opmerkelijke details, waaruit bijvoorbeeld blijkt dat sommige programmamakers slimme trucs hadden bedacht om als eerste over de gewilde platen te kunnen beschikken.

De CD ‘Radio libraries’ ligt niet in de winkel, maar is uitsluitend te koop via de website van het Genootschap: www.jingleweb.nl. Het Genootschap is niet commercieel. Met de opbrengst van deze CD wordt weer een volgende CD

IMG_0046

 

AIRCHECKS

Eigenlijk hadden we twee CD’s willen uitbrengen. De tweede CD zou airchecks bevatten van alle (of de meeste) tunes en jingles van CD 1. Maar veel omroepen deden moeilijk, vroegen veel geld of gaven ronduit geen toestemming daarvoor. Jammer, temeer omdat het materiaal al bij ons beschikbaar is, en de omroepen er dus niets voor hoefden te doen. Omdat we jullie toch graag het materiaal willen laten horen, hebben we vier blokjes met airchecks op Soundcloud geplaatst.

airchecks deel 1 (AVRO, KRO, NOS)
airchecks deel 2 (Radio Atlantis, Radio Azur, Radio Mi Amigo, Studio Top 40, Top Format, VARA)
airchecks deel 3 (TROS)
airchecks deel 4 (Veronica)

Wil je weten wat er op staat? Hier is de complete lijst van de Airchecks.