De tunes van Julius Steffaro en het Hilversum Radio Orchestra

08.06.2018 – Julius Steffaro. Eén van de componistennamen van Nederlander Jan Stoeckart, overleden in januari 2017 op 89-jarige leeftijd.
Bij veel van zijn muziek is het net alsof je de Britse BBC Radio hoort in de jaren ’30, of Radio Herrijzend Nederland. Wie stukjes van zijn tracks wil horen, kan hier terecht.

Jan Stoeckart was muzieksamensteller van VARA´s, Vroege Vogels. Hij had als componist meer dan 1000 composities op zijn naam staan. Eén daarvan ken je zeer waarschijnlijk: de tune van de bekende jeugdserie die in 1969 op tv te zien was…Floris. Hij maakte ook een beroemd VARA-pakket met leaders en bumpers uit 1982.

Jan Stoeckart en zijn vrouw Fie – foto Studio Kastermans

Maar het grootste muzikale succes van Stoeckart is het nummer “Eye Level” – de herkenningsmelodie van de Britse detective-serie Van Der Valk uit 1971. Met in de hoofdrol Barry Foster als de Nederlandse rechercheur Piet van der Valk. Die muziek werd zo populair dat-ie op single werd uitgebracht en in de uitvoering van Simon Park Orchestra 4 weken lang op nummer 1 in de Engelse Hitparade stond. Er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. De serie telde 5 seizoen: 1971-1973 en 1991-1992.
Stoeckart hanteerde meerdere pseudoniemen, zoals Jack Trombey, Peter Milray en Willy Faust.

Bijna 1000 tracks van Jan Stoeckart (onder meer met The Hilversum Radio Orchestra) verschenen op het music library label van De Wolfe, opgericht in Londen in 1909 door de familie De Wolfe. Jan kwam via collega Hugo de Groot in contact met deze muziekuitgeverij. De Wolfe begon in 1927 met een commerciële bibliotheek en richtte een enorm archief op van authentieke opnamen, geluidseffecten en muziek. Vanaf de jaren 1950 tot en met de jaren 1990 werden er veel speciaal in opdracht gemaakte opnames gepubliceerd als platen als auditie-exemplaren. Deze releases waren nooit bedoeld voor commerciële verkoop. En deel daarvan staat gelukkig inmiddels online, met en soms zonder account te beluisteren.