Die reclametune met die limoenen


screenhunter_794-sep-13-06-14
screenhunter_792-sep-13-06-0313.09.2016
– Wie kent ze niet? De reclames van Fa op TV. Steevast een blote dame in zee en met een zeer meeslepend muziekje dat al sinds de jaren ’70 wordt gebruikt. En wat blijkt? De muziek staat op CD, zo vond tunes- en  jingles-fan Jarko Meurs uit. Het muziekje heet ‘Fresh wildness’ van Klaus Doldinger. En die Klaus Doldingerkennen we al van de muziek van Tatort, Never Ending Story en Das Boot, en dus ook van de radiotunes die daarmee werden gemaakt.
Fresh wildness? Ah, we herkennen daarin de slogan van het zeep- en shampoomerk: Met de wilde frisheid van limoenen. We vermoeden (al weten we dat niet zeker) dat Klaus Doldinger in 1970 de opdracht van Fa heeft gekregen om de muziek te componeren. Fa wordt immers gemaakt door de eveneens Duitse onderneming Henkel, ook bekend van Persil, Pritt, Dial, Loctite, Pril, Bref, en Pattex.
Nu ja, de muziek staat dus op CD. Sterker nog; er zijn er twee! “Pop-shopping. Juicy music from german commercials”, heten ze allebei. Met ook muziek van de Ford Taunis, Moulinex en Ford Capri II.
Deel 1 staat hier en deel 2 staat hier. En de Fa muziek staat hier. Bedankt, Jarko!