Historisch speeldoosje radiopionier Idzerda eindelijk digitaal

Het speeldoosje van Idzerda
Hét speeldoosje.

03.11.2019 – Het speeldoosje waarmee uitvinder Hans Idzerda op 6 november 1919 zijn eerste officiële draadloze radio-uitzending begon is na 100 jaar eindelijk gedigitaliseerd.
Dat is gebeurd op initiatief van Jingleweb en in samenwerking met de familie van ingenieur Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda.

Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda was net 3 dagen 34 jaar oud toen hij op donderdagavond 6 november 1919 vanuit de Beukstraat in Den Haag zijn eerste aangekondigde draadloze radio-uitzending in Nederland maakte. Daarmee is feitelijk de omroep begonnen.

De uitzendingen begonnen steevast met het geluid van een speeldoosje. Daarmee was dit de eerste jingle die ooit op de Nederlandse radio te horen was.

Het speeldoosje van Idzerda
Hét speeldoosje

Nooit solo te horen geweest
Het geluid van de speeldoos is na de beginperiode (1919-1924) tot nu toe slechts 2 keer live op de radio geweest. Op maandag 6 november 1939 t.g.v. 20 jaar radio (VARA) en op zondag 22 mei 2011 in het VPRO-programma ’Instituut Idzerda’ (Radio 1, destijds 18.15 uur).

In die laatste uitzending was kleinzoon Tobias Idzerda te gast. Hij had het speeldoosje recent terug gevonden in de nalatenschap van zijn overleden vader. Het speeldoosje was decennia zoek geweest. In beide radio-uitzendingen werd echter gewoon door de muziek van het speeldoosje heen gepraat.

Technicus Jurgen Dorst tijdens de opnamen van het speeldoosje.

Gedigitaliseerd
Op initiatief van Jelle Boonstra en Benno Roozen (Jingleweb) is nu eindelijk het geluid van het speeldoosje gedigitaliseerd zonder tussenkomst van menselijke stemmen. De opnamen waren afgelopen vrijdag 1 november 2019 in de studio van Ziaja en Dorst in Leiderdorp. Het historische speeldoosje van radiopionier Idzerda is daarmee eindelijk digitaal. Later deze week meer hierover op Jingleweb.

Meer over Hans Idzerda en zijn verhaal:
Den Haag Wiki