Outro jingles mogelijk een Belgische vondst

18.07.2019 – Wie er het eerst mee was, zal misschien wel nooit duidelijk worden, maar Brandy in Brussel maakte al in 2015 outro-jingles voor Qmusic. “Ik wil absoluut niet gezegd hebben dat de outro een “uitvinding” van Brandy is. In een creatieve business als die van de radio kan het best zijn dat er al ooit ergens iemand iets dergelijks had geproduceerd toen Brandy in 2015 de eerste outro’s voor Qmusic zong. Wij hadden er in elk geval nog nooit van gehoord”, laat Brandy-boss Diederik Decraene ons weten. De reactie is naar aanleiding van ons artikel – afgelopen woensdag – over outro-jingles.

Diederik Decraene – foto Brandy

Introjingles/introducks/power intro’s zijn er al decennia . “Dat concept kenden wij in België uit de jaren 80, maar in 2001 heeft Brandy het geactualiseerd en een nieuw leven ingeblazen”, gaat Decraene verder.
“We probeerden geregeld nieuwe varianten door bv. ofwel zo dicht mogelijk bij de sound van de originele track te komen of weer net niet”


“In 2015 merkten we dat zowat elke producent zijn versie powerintro’s aanbood en dit ook niet langer een onderscheidend element was voor onze partners. En toen beslisten we met Qmusic om ook zoiets voor de outro’s te realiseren. Intussen worden die al 4 jaar gesmaakt in België en Nederland.”
Tot zover Diederik Decraene.

Speciaal voor Jingleweb maakte Brandy een korte demo met een aantal outro-jingles voor Qmusic. Die unieke demo kun je hieronder horen.

Outro’s is de variant op intro’s

PS:
Een lezer van Jingleweb weet nog te melden dat Top Format in 2005 al minstens 1 outro jingles heeft gemaakt. Luister maar op www.playjingles.com, en kijk in de rechterkolom onder “What Chuck made…” en scroll naar “06 power out katy perry”.