Afstuderen op de tune van Kojak

05.10.2018 – Het is 1976. In dat jaar horen naar schatting 100 miljoen mensen in 70 landen de titelmuziek van de tv-serie Kojak. Muziekwetenschapper Philip Tagg deed destijds een onderzoek naar de invloed die tunes op mensen hebben aan de hand van dat ene voorbeeld: de tune van Kojak. In de 50 seconden van de tune ziet de kijker niet alleen de kale acteur Telly Savalas met zijn onafscheidelijke lolly voor zich, maar een heel verhaal dat honderden details bevat. Tagg studeerde daarmee af aan de universiteit van Göteborg. In 1979 verscheen zijn boek Kojak: 50 Seconds of TV Music to analyse.
Tagg heeft niet alleen een muzikale analyse gemaakt van de tune, maar de leader ook visueel geanalyseerd; van seconde tot seconde beschreven, vergeleken en tot een presentatie gemaakt. Hier is de ware wetenschapper aan het werk. Philip Tagg (nu 74) is musicoloog en schrijver van een handvol toonaangevende wetenschappelijke boeken over populaire muziek.
Op Soundcloud hebben wij een boeiend fragment geplaatst uit een radio-programma waarin de werking van de Kojak-tune uitvoerig uit de doeken wordt gedaan. Het gaat om een aflevering van het programma “Het voordeel van de twijfel” uit (waarschijnlijk) 1986 van het Humanistisch Verbond. In juni van dat jaar bestond de zomer-invulling uit de vierdelige serie “Muziek en ….”, in dit geval Muziek en Manipulatie. In deze 2e uitzending in de reeks komt Gerard Kempers aan het woord, hij is stafmedewerker muziek bij het Landelijk Ondersteuningsinstituut voor Kunstzinnige Vorming in Amersfoort. Hij legt aan de hand van de (blad-) muziek en de historie uit wat de Kojak-tune met de kijker doet. Een mondelinge uitleg van het Philip Tagg-denken dus. Boeiend luistervoer voor de liefhebber.