Speelde André Brasseur leentjebuur bij PAMS ?

15.03.2018 – Hoe komt het toch dat het beginnetje van Special 230 van André Brasseur hetzelfde (of niet?) klinkt als de beroemde stipmotor-jingle van PAMS?
Toegegeven: freakeriger kan het bijna niet. En het gaat om nog geen halve seconde. Maar toch…
De Belgische organist André Brasseur bracht zijn 1e LP Early Bird Satellite uit in 1965. De Belg maakte onmiddellijk furore met zijn multi-sound-orgel. Wie luistert naar track 3 van kant A hoort Special 230, een nummer dat begint met het starten van een sportauto. De muziek is veel gebruikt als radiotune, onder meer bij Radio Veronica en op Hilversum III.
Wie goed luistert, en het jingle-oeuvre van PAMS goed kent, blijft dan toch met 1 vraag zitten: Is het beginnetje van Special 230 niet hetzelfde als het beginnetje van een PAMS-jingle uit serie 27, die in Nederland beroemd is geworden als stipmotor, om een snelle stijger in de Top 40 te benadrukken?
Start de player.

.
Eerst hoor je de eerste 6 seconden uit Special 230, daarna hoor je 2 x kort op elkaar het begin daarvan, daarna 2 x het begin van de PAMS jingle, en daarna die laatste PAMS jingle volledig. Zijn de beginnetjes identiek?
Special 230 komt volgens de boeken uit 1965. PAMS series 27 (Jet Set) komt volgens de boeken uit 1964. Dat zou dus zomaar kunnen!
Of misschien is het wel een bepaald type auto of motor die altijd zo klinkt. Kijk, daar hebben wij weer geen verstand van. Kortom: hulp gevraagd van auto- of motorfreaks. Wie het weet, mag het zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.