Drs. P overleden. Een herinnering…

DRS.P - HEIN POLZER foto ANP14.06.2015 – Het slechte nieuws moest een keer komen, vandaag is het helaas zo ver. Drs. P is overleden, gistermiddag, in Amsterdam, op 95-jarige leeftijd.  In 2009 kreeg Heinz Polzer (want zo heette de Drs. in het ‘echt’) in het Vondelpark in Amsterdam nog een prachtig hommage, waar hij nog relatief fit bij kon zijn. Ook in 2012 werd hij nog eens publiekelijk bejubeld door zijn fans en vakgenoten. Zijn liedjes werden wereldberoemd-in-Nederland: de Veerpont, Dodenrit, Het trapportaal en De Zusters Karamazov (tante Constance en tante Mathilde). Wij jinglefans herinneren ons ook zijn aubade aan Nederland 3. Hij werd bij de start van dat televisiekanaal gevraagd een lied erover te schrijven. En dat gebeurde.
De grootste verhuizing van Nederland” noemde nieuwslezer Joop van Zijl het destijds in een promo. Het was 4 april 1988. Sport ging naar Nederland 3, evenals Sesamstraat en het nieuws. Toen was de zenderkleuring tenminste nog een beetje overzichtelijk. In februari 1988 waren er al proefuitzendingen geweest van Nederland 3, tijdens de Olympische Winterspelen in Calgary. Er zijn trouwens ooit plannen geweest om de zender vanaf het begin af aan samen met de Belgische TV te vullen. Nooit doorgegaan!
De hele set promo’s voor Nederland 3 – waar de muziek van Drs. P toe behoorde – is niet echt boeiend om terug te horen. Wel dat ene onderdeel eruit: knap, omdat het lied de belangrijkste peilers van de nieuwe programmering bevat. En gemaakt in dezelfde toonhoogte als de tunes van Tonny Eyk. Wij nemen onze hoed af voor de Drs. Luister HIER naar zijn aubade voor Nederland 3. En als we de Volkskrant mogen geloven schrijf je geen punt achter de P van zijn achternaam. Drs. P dus. Waarvan akte.