Mercur componist Ib Glindemann overleden

Mercur componist Ib Glindemann overleden

07.04.2019 – Ib Glindemann (84) is overleden, de Deense jazzmusicus en orkestleider. Hij maakte in 1958 de eerste tune voor de eerste zeezender van Europa, Radio Mercur. Glindemann schreef er twee korte herkenningsmelodieën voor, gespeeld door de brass-sectie van zijn eigen orkest. Hij was 24 toen hij de tune schreef. En zette daar meteen mooi de toon mee voor navolgers in Nederland en Engeland. Een soort fanfare was het.

Wij van Jingleweb noemen dat de herautreflex, want op intuïtie werd daarmee teruggegrepen op een traditie die al uit de Middeleeuwen stamde. Daarbij las een heraut na een krachtige klaroenstoot een mededeling van leenvorst of koning voor. Glindemann maakte voor Chappell en Capitol Music veel library-muziek. Tamelijk anoniem werk. Hij deed mee aan een plaat die enthousiast naar dat fenomeen knipoogde en er tegelijkertijd de draak mee stak: Music for supermarkets. 

Maar dankzij zijn librarywerk werd hij ook de componist van de bekendste jingle voor WINS 1010 in New York. Zijn nummer ‘Construction site’ op Capital uit 1968 was vijftien jaar lang de uuropener van de invloedrijke zender. Niet slecht: twee kenmerkende radiostations op twee verschillende continenten bedienen.