De tune van Hugo van Gelderen Show

Hoes Los Pekenikes06.02.2014 – De tune was mooi omdat-ie een phase effect had. De tune was leuk, omdat-ie door André van Duin in een persiflage werd gebruikt. De tune werd ECHT, toen er een single verscheen met de tekst “herkenningstune van Hugo van Gelderen Show”. Los Pekenikes was de naam van de groep. De titel was even exotisch als onuitspreekbaar: Tren transoceanico a bucaramanga, kortweg Bucaramanga genoemd. Verschenen op Hispa Vox/1971, maar in een ingekorte versie ook verschenen op de verzamel-plaat Discotheque Hits. De Spaanse groep staat in de boeken als rockband, maar wij zouden daar anno 2014 een andere naam aan geven.

Los PekenikesDe groep zette ook covers op de plaat van wereldberoemde hits als Popcorn, Pepper Box en Apache. De titel Tren transoceanico a bucaramanga lijkt te verwijzen naar de trein naar Bucaramanga, een plaats in Colombia. En als je goed luistert, hoor je wel het denderen van de trein in het ritme, zeker in de uitvoering van Juan Torres.

Hugo van Gelderen op 11 september 1986 foto ANP Herman Pieterse

En daarmee is het de zoveelste tune die met inzet van een trein de wereld in gaat. Of luister naar het origineel zonder phase. Will je een foute disco versie, maar MET beelden van Los Pekenikes, ook dat kan. Het uiterlijk van de groep laat zich overigens nog altijd kenmerken door een te hoog gehalte aan foute snorren. Zeg nou zelf…. Hugo van Gelderen, destijds chef Hilversum 3 van de TROS, overleed op 14 november 1995 op 53-jarige leeftijd.