Experimentele studio, ook voor jingles

Herco de Boer aan het werk in de SVEM - foto Spreekbuis31.01.2014 – Tussen 1984 en 1991 bestond in Hilversum de SVEM, de Studio voor Verbosonica en Electronische Muziek. De studio was gevestigd in VARA-studio 2 aan de Heuvellaan in Hilversum en bedoeld om – namens de publieke omroep – te experimenteren met elektronische muziek. Een historische plek, omdat het in 1932 de eerste studio was die speciaal voor radio was gebouwd.
SVEM mannen 2 foto Herco de BoerVerbosonica (ook wel radiofonie genoemd) is die expressievorm die de menselijke stem combineert met elektro-akoestische technieken en zich daarmee beweegt op het overlappende gebied van literatuur en muziek. De opening van de hypermoderne SVEM was in januari 1984.
De eerste die er in 1984 gebruik van maakte was Ad Visser, samen met Cees Stolk. Herco de Boer in de SVEM, foto Herco de BoerDe SVEM werd gestart door de (muziek-) technici Herco de Boer, Fred de Beer en Theo Rijsdijk. Later voegden componist en technicus Joost Brands en John van Waes zich bij het gezelschap. De mengtafel in de SVEM was oud, de verdere apparatuur was gloednieuw. Vooral de Fairlight muziekcomputer was ultramodern, en voor toen bovendien onbetaalbaar. Ook de wereldberoemde Linn Drum werd gebruikt, evenals de DX7 synthesizer van Yamaha en de ARP synthesizer. Herco de Boer heeft een boeiende webpagina gepubliceerd over de SVEM.
De SVEM heeft in de kort tijd van zijn bestaan ook een aantal tunes en jingles opgeleverd. Voor NOS-programma’s als Over kopen gesproken en voor Wat een Taal. De bekendste jingle uit de SVEM is ook meteen de raarste. Een simpele trompet-‘sliding’, die jarenlang de eerste tonen vormden van NOS Langs de Lijn op Radio 1. Luister naar een korte DEMO van de SVEM produkties.