Echte radiotunes bestaan nog

Bert Kranenbarg (bron NCRV)05.12.2013 – Wie dacht dat het fenomeen ‘radiotune’ eigenlijk tot het verleden behoort, vergist zich. Zeker, tegenwoordig komen veel tunes uit een totaal-pakket met vooral jingles. Maar zelfs dan is er nog voldoende ruimte voor creativiteit. Neem nou het NCRV-radioprogramma Knooppunt Kranenbarg, elke werkdag op Radio 2 van 16-18 uur met presentator Bert Kranenbarg (op foto links). Sinds september heeft dat programma een rubriek die ‘Fluitend de avond in’ heet. Daarin staat iemand centraal die die dag iets leuks/positiefs heeft gedaan/meegemaakt en dus een goede reden heeft om fluitend de avond in te gaan. Hij/zij vertelt hierover en sluit het gesprek ook echt fluitend af. Daarna komt de eindtune en is het programma afgelopen. Het idee ontstond daardoor om een gefloten versie te maken van de eindtune. En zo gebeurde. De partij van de elektrische gitaar in de originele tune is vervangen door kunstfluiter Geert Chatrou. De opnamen daarvoor zijn in het najaar op een zaterdag gemaakt in de Radio 2-studio.
ElpeeDe originele tune is van jinglebedrijf Top Format. De gefloten versie werd gemaakt door Maestro Media van radiomaker Jarko Meurs. Luister naar beide versies
Omdat de rubriek op vrijdag uitgebreider is, met een verslaggever op locatie en meerdere bijdragen gedurende het programma, gebruikt het programma op vrijdag ook een ander fluitdeuntje. Het is Pieters whistle en gespeeld door … (hou je vast).. Pieter van Vollenhoven met orkestleider Harry van Hoof. Het nummer staat op de lp ‘Thank you for the music’, die het duo in 1978 samen maakte. Aangezien Pieter van Vollenhoven geen wereldster op het instrument was (wat hij zelf op de hoes van de plaat bekende) werd Cor Cools gevraagd eerst alle pianopartijen op de orkestband in te spelen zodat Van Vollenhoven thuis rustig kon oefenen. De plaat werd opgenomen in de Wisseloord Studio in Hilversum.