TV leaders van Image West in Hollywood

22.02.2013 – In 1981 liet Veronica niet alleen nieuwe radiojingles maken, maar ook nieuwe TV-vormgeving. De beeld-animatie werd gedaan door het bedrijf Image West uit Hollywood, VS.
Image West maakte computer-animaties, zoals dat toen heette. De onderneming werkte mee aan een aantal opvallende video-projecten: de video “Let’s groove tonight” van Earth, Wind & Fire uit 1981, de originele Star Wars fim uit 1977 George Lucas, de Daffy Duck Movie Fantastic Island uit 1983, én de video “Blame It on the Boogie” van Michael Jackson uit 1978. Daarvan zou Michael Jackson later zeggen dat dit zijn video-debuut betekende, als opmaat naar Thriller, Bad en andere video-hoogstandjes waarvoor hij gerenommeerde regisseurs inhuurde.
Image West ontstond in de jaren zeventig en werd geleid door Cliff Brown (algemeen directeur) en David Sieg (hoofdtechnicus).

De onderneming gebruikte apparatuur die destijds zeer hoog stond aangeschreven. Zo was er een hoofdrol voor een Scanimate analoog computer systeem en een Quantel DFS 3000 digital framestore. In 1983 verhuisde het bedrijf van Hollywood naar Studio City, Californië. Daar kreeg het een fantastische faciliteit: een computergestuurde vloer die omhoog kon en zo groot was als het halve gebouw. Alle kabels, stroom, airconditioning en andere apparatuur konden op die manier onder de grond blijven. Het bedrijf kreeg het vanaf die jaren moeilijk in de concurrentieslag om digitale effecten, 3D en digitale video effect kastjes, zoals de ADO. Een poging een notering te krijgen aan de aandelenbeurs van de Canadese hoofdstad Vancouver mislukte. Dat bleek de definitieve doodsteek voor de onderneming. Image West sloot zijn deuren in 1985.
(bronnen: eigen archief, The Computer Graphics Essential Reference, Youtube, en meer).
Een demo van het bedrijf met produkties uit 1981 staat HIER. Op 4’23” zie je strepen in het beeld komen die ook in de Veronica vormgeving is gebruikt. Ook toen deden ze al aan “recycling” bij het maken van dit type produkten. Tip: zet de audio af, want de slecht geknipte discomuziek (Yellow Magic Orchestra – Rydeen, van het album Solid state surviver) ben je na 4 minuten meer dan beu.